Nog maar 2 weken!
Door: simone
Blijf op de hoogte en volg simone
19 Maart 2012 | Rwanda, Shyogwe
Lieve volgers,
Een aantal mensen hebben mij gevraagd hoe het nu staat met de matrashoezen. Vandaag is Geert naar het vliegveld toe, want de laatste handtekening is gezet! Ik ben erg benieuwd, maar zelf schat Geert de kans 20% dat we morgen alles hebben. Nu ben ik vooral bezig met de laatste details van mijn Afrikaanse kostuum. Aankomende zondag is namelijk alweer ons afscheid in de kerk en ik zou hem dan graag willen dragen. Normaal gesproken is dit afscheid de laatste zondag dat we hier zijn, maar we hebben die laatste week al zo vol gepland dat we hebben besloten het afscheid een weekje eerder te doen.
Afgelopen zaterdag zijn we met de hele groep naar het huis van Murara gegaan. Hij is onze nieuwe domestique. Vrij in het begin hebben we een domestiquedag gedaan om ze eens in het zonnetje te zetten voor wat ze allemaal voor ons doen. We hebben toen hun huizen bezocht en ’s avonds zijn we met z’n allen uit eten gegaan en we hebben toen een cadeautje voor ze gekocht. We vonden het allemaal erg leuk en aangezien Murara erg goed werk doet wilden we hem ook even in het zonnetje zetten. Hij woont in Shyogwe, dus hoefden we niet ver te reizen. Aangekomen bij zijn huisje zagen we veel dieren ( koe, varken, kip enzovoort ). Binnen kregen we pinda’s van Murara’s vrouw en we hebben zijn kinderen ontmoet. Hij heeft 3 kinderen. 2 Zoons van 9 en 6 jaar oud en een dochter van 4 jaar oud. Zijn moeder en broer waren er ook, maar die wonen in de huisjes ernaast. Murara vertelde dat veel van zijn familieleden zijn vergiftigd. Wij vroegen hem waarom, maar hij zei dat het hier een gewoonte was om mensen aan wie je een hekel had te vergiftigen. Dit soort verhalen heb ik hier nu al vaker gehoord en iedereen is veel familie kwijt, maar het blijft erg schokkend om te horen. Ik kan het ook niet begrijpen, maar de mensen hier weten niet beter dan dat iedereen veel familie kwijt is.
Die ochtend hadden Gerlin en Naphtal een geit gekocht. De eerste keer dat de groep goat-brouchette ( geitenvlees aan een stokje ) kreeg, vonden ze dat allemaal erg lekker. Ze hebben toen diezelfde man die het vlees toen had klaargemaakt gevraagd om bij ons thuis te komen en hij heeft toen de geit geslacht. De geit heette Martin, dit wilde Chris graag, want zijn broertje heet zo, haha! We hebben die avond samen met de domestiques gegeten en dat was heel gezellig. Apolinari ( een van de domestiques ) en ik eten geen vlees, dus wij kregen een omelet. Na afloop hebben we met z’n allen de Lion King gekeken met behulp van de beamer. Ze vonden de film erg leuk. Vooral om het liedje Hakunamatata hebben ze hard gelachen. Dit betekent namelijk ‘geen zorgen’ in het Swahili. Ze hadden niet gedacht Afrikaanse teksten te horen in een Engelse film. Murara hebben we nog een trui en een zaklamp cadeau gedaan om zijn baan als nachtwaker wat makkelijker te maken. Hier was hij erg blij mee!
Liefs,
Simone
Liefs,
Simone
19 Maart 2012 - 14:19
Suus:
Jee, wat ben jij bruin!!!
19 Maart 2012 - 14:51
Bert G.:
Hujambo Simone!
Kijk, ook ik kan Swahili.
Wij zwijgen mensen wel eens dood, maar om ze te vergiftigen? Brrr...
Ik ben net even bij boer Meint bij ons in het dorp geweest. 27 schapen hebben nu al 58 lammetjes. Eentje was nog maar net een uurtje oud. Zo lief! Ik zou er haast vegetariër van worden. Toch maar niet.
Meint vindt het nog wat te koud om ze buiten te laten lopen. Maar misschien later deze week.
Nog twee weekjes ploeteren meid en dan is het zo ver: back home!
Kuwa na furaha!
Bert -
19 Maart 2012 - 15:08
Jos:
Ik vind geitenvlees wel lekker, maar ik moet het te slachten beestje niet levend gezien hebben......... Ik ben benieuwd of het nog iets wordt met die matrashoezen.
Nog eventjes en dan land je weer in ons eigen kikkerlandje; wat zal je hier alles luxe vinden!
Liefs, Jos -
19 Maart 2012 - 18:38
Ineke Va Der Stok:
het is best wel heftig om die verhalen te horen. we kunnen ze aanhoren,maar begrijpen doen we niet. laatst hebben samen met je ouders sate van de geit gegeten en dat was erg lekker. nog even en dan ben je weer thuis,dat zal ook wel weer wennen zijn.geniet er nog maar van.liefs ineke -
19 Maart 2012 - 19:00
Sita En Pieter:
Ik vind het nogal wat dat jullie Martin opgegeten hebben...Gelukkig maar dat hij lekker smaakte! -
19 Maart 2012 - 19:42
Petra Dragt:
Jeetje wat ben je bruin. Hoop dat ik je straks nog herken op het vliegveld.
Dikke knuffel van je moeder en je vader.
20 Maart 2012 - 08:09
Opa En Oma:
Hoi Simone
Dit wordt een van de laatste mailtjes richting Rwanda. -
20 Maart 2012 - 08:44
Opa En Oma:
Dit is een van de laatste mailtjes richting Rwanda,nog twee weekjes en je bent weer thuis.
Je hebt er weer een mooi verslag van gemaakt.
Hier begint vandaag de lente,het wordt wel 14 graden,warm he!!!!!
We hopen dat je met die kleur toegelaten wordt in Nederland.
Meid wat ben je lekker bruin.
Een dikke hug van ons.
P/s er is wat misgegaan bij de vorige mail. -
29 Maart 2012 - 20:23
Heleen:
Heej,! geweldig die bruine kleur van jou! EN JE BENT OVER 6 DAGEN ALWEER TERUG!!!! zin in! dan zie ik je weer op het feest van je vader:):):)!
Geniet er nog even van!
Xxx